14. září 2017

BÍLÁ PODLAHA A STĚRKY V RAJSKÉM POKOJI NA FAŘE

více fotek z Rajského pokoje najdete zde
Miluju bílou bezespárou podlahu.
"Horší než bílá sosnová podlaha je podlaha z bílého plyše." ... psala Betty McDonald ve svém románu.
Jasně, dokážu si představit tisíce argumentů o nepraktičnosti.  Ale já jsem ze světlounké lité podlahy úplně hotová, toužím ji jednou mít a basta.


Bílou polyuretanovou podlahu mají v Rajském pokoji v Café Fara v Klentnici. Designový hotýlek je proslulý svou kuchyní a bohatými farními snídaněmi plnými zdravých dobrůtek. Nadchli jsme se už dříve pro krásnou architekturu Marka Jana Štěpána. V komplexu rekonstruované historické budovy staré školy a novostavby s fasádou z modřínových prken mají několik hezkých apartmánů s lákavými názvy : školní, ořechový, levandulový, rajský atd. Prošli jsme si všechny pokoje a vybrali jsme si na první dny ten nejkrásnější - rajský pokoj, pak jsme se přestěhovali do levandulového apartmánu. Utekli jsme sem od stresíků. V krásném prostředí uprostřed Pálavy se mi neuvěřitelně ulevilo.
A ted to zajímavé. Byli jsme unešeni z nádherně provedených litých polyuretanových podlah a cementových stěrek. A zjistili jsme, že je komletně provedl náš dodavatel. Super.
Zvažovali jste někdy litou podlahu nebo stěrku na zdi?
Existuje více druhů povrchů. Zjednodušeně řečeno, jsou buď na cementové a nebo na polyuretanové bázi. Cementové stěrky jsou krásné svou unikátní texturou závislou hodně na způsobu provedení. Já je vnímám jako přírodnější variantu, jsou pocitově tepleší a příjemnější na omak. Polyuretanové jsou hladčí, "umělejší" a odolnější proti vodě i páře, trvanlivější a pružnější. Jaký povrch kdy zvolit bych nechala na zkušeném podlaháři, který bere v potaz více technických faktorů.
Proč si dát stěrku do interiéru?
Díky absenci spár je snadno udržovatelná, taky odolná proti vodě, hypoalergenní, vhodná pro podlahové topení. A hlavně krásná a trendy.
Stojí za to si ji zažít třeba tady na Faře. Chodit bosky po heboučké a teploučké podlaze, vyzkoušet ji v koupelně, spálit všechno dřevo v ostěrkovaném krbu, užít si levandulovou vířivku a z ní zase s mokrýma nohama procházet kolem krbu po bílém povrchu.
Rozhodně tu bílou podlahu miluju ještě víc. V rajském pokoji bylo jako v nebi. :-)
Marky

Rajský pokoj je bílý. Má bílou polyuretanovou podlahu Uno, bílé stěny, bíle ostěrkovaný krb, bílý nábytek. Minimalistiká barevnost dá vyniknout výrazné kresbě bělené překližky.


V rajském pokoji je bílá toaleta a koupelna je jinak součástí ložnice. Úžasné řešení. Chtěli byste to tak mít doma? Já ano. 
Bíle ostěrkovaný krb a vířivka. Bílá plocha je deska pod umyvadlem. 
v levandulovém apartmánu jsou šedé úchvatné stěrky, které doplnuje je výrazné dřevo v přírodním odstínu. 

Koupelny v levandulovém apartmánu krásně demostrují obrovskou výhodu stěrky - bezespáré provedení, čisté detaily a návaznost ploch.



4 komentáře:

  1. Café Fara je prostě krása! ♥ Takovou podlahu snad taky budeme mít, všichni tvrdí, jak je to šíleně nepraktické, ale ta bílá!
    Marki, prosím pěkně, jak je to s dilatacemi takových podlah u větších ploch? Máte s tím zkušenosti? Jestli se tam pak neobjevují nějaké linky, spáry, nebo tepelnou roztažnost polyuretanová podlaha zvládá? Děkuji! :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Evi.
      Dilatace musí být, tam kde to vyžaduje stavba a všechny technické dotazy patří specialitovi. :-) Znám realizace, kde podlaha v provozu neobstála. Stojí za to si realizace obejít a podívat se na ně po pár letech užívání. Sama zjistíš, jestli to chceš nebo ne.
      M

      Vymazat
  2. Café fara je mojou veľkou inšpiráciou, aj stierkami na betóne, aj surovosťou materiálov, v čom ich v dome nasledujem.
    Stierky sme si pred rokmi nemohli dať, aspoň mám na stene sivú farbu, po ktorej môže stekať voda a osb dosky navoskované osmo voskom.
    Raz, keď budú deti preč: vyložím kuchyňu-solitér a nabielime všade: hore v štítoch aj dole na zemi:-)

    OdpovědětVymazat
  3. Koupelna + krb = KRÁSA. Sice nevím, jak by to prošlo na našem stavebním, kde jsme museli pořád dokládat kde jakou "nesmyslnost", ale za mě jednoznačně PECKA. Věrka

    OdpovědětVymazat

Děkuji za návštěvu.