14. února 2019

TRENDY KUCHYNĚ A CHYTRÝ MANUÁL



Jak mám stručně napsat post o trendy kuchyních, když nemám ráda návody typu: "5 pravidel, jak udělat trendy kuchyni"? Přemýšlím o tom od loňského jara. A za chvilku je tu zase jaro a nové trendy z Milána.
Kdekdo píše o tom, jak navrhnout kuchyni. Obvykle jsou to strašné žvásty zahrnující největší klišé donekonečna se opakující v českých interiérech. Kdyby byly stejné všechny prostory, rozpočty a rodiny, co jsou tam doma, stačila by nám všem stejná kuchyně.
Smrskla jsem své kuchyňské postřehy do pár odstavců. Snad to nebude působit jako návod.



- Lidsvo jde dopředu.  Muži už neuklízí manželky do kuchyní, ale jsou nápomocni vaření sedíc na ostrůvku s rozumy a sklenkou vína. Vaření je velké téma skoro jako fotbal. Základem trendy kuchyně je tedy pořádný ostrov. Nejlépe souostroví, kde vaříme, připravujeme, vystavuje, kybicujeme, stolujeme. A ostrov potřebuje krásný materiál pracovní desky. Kvalita a odolnost není jediné kriterium. Čeho se chlapi mají dotýkat, musí být krásné. Takže trendy kuchyni dělá ostrov s deskou z ušlechtilého materiálu.

- Dnes se ve většině obydlí staví kuchyně spojená s obývacím pokojem. A je nezbytné, aby nepůsobila moc kuchyňsky. Zažité klišé, že nad pracovku patří horní skříňky v takovém prostoru nemá co dělat. Většinu úložných prostor integrujeme od vysoké sekce, která splyne se zdí. Úžasnou novinkou je kování, co umožní otevřít vestavnou kuchyni a pak ji úplně zavřít. To je přesně, co potřebuju v kuchyni já. Chci používat mlýnky, strojky na těstoviny, citrusovače. Jedním tahem je všechny schovám.

- Kdyby se vám kuchyně zdála příliš sterilní, je třeba přidat otevřené regály a bylinky. Velkým hitem je kouřové sklo, které zajistí, že se na vystavené kousky v otevřených regálech nebude prášit. Ale stejně jako s těmi bylinkami na ostrůvku, jde spíše o styling.

- Do kuchyně se dnes investuje podstatně víc peněz než do pohovky. Bez ohledu na to, kde hodláte strávit více času. Do čeho stojí za to pustit kačky? Trendy je RAW. A v kuchyni nejen syrové ovoce a zelenina, ale předně přírodní nefejkové materiály. Jediný fejk, co fakt frčí, je imitace betonu na čemkoli. A mezi námi se mi to moc nelíbí.

- Všichni milují přírodní barvy. Jenže to neznamená bílá s dubem. Příroda má spousty krásných zemitých odstínů. Takže aktuálně nám kuchyně ztmavly. Vlastně jsou většinou černé. Protože čaj, černá káva, čokoláda, rum...

- Zásuvky bez čela a industriální prvky nám trochu kazí ten koncept minimalistické kuchyně, co se v obýváku upozadí. Zato spolehlivě vymýtí feminní styl a vnesou mužský element. Takže i když tam chlap nepáchne, máte kuchyni genderově vyváženou. A to je fakt trendy.

Toť vše a můžu se těšit, co borci z Eurocuciny zas vymyslí.
Mari.

To jsou ta kouzelná dvířka, co všechno zavřou. A je uklizeno.
chlapácké a industriální
Nemám ráda návody, jak na to. Jedinej, co uznávám je antinávod na kuchyně z Bysona. Ve jménu osvěty a vkusu ho sem musím frknout.

variace souostroví, místo na konzumaci nesmí chybět
Když chcete otevřené skříňky, tak jedině elegantní sloup od vrchu až na zem. A pěkně nastajlovat.
O designerech se ví, že jsou odpurci praktických věcí. Takže zdrcadlový ostrůvek, ve kterém se odráží opulentní květy i nohy kolemjdoucích, byl láska na první pohled. :-) 
Aby bylo všechno po ruce...


2 komentáře:

  1. Mlýnky. Sorry, učitelka ve mne řve... Ivča

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ještě, že sem občas zajdete, paní učitelko. :-) Bez vás bych tu mlela s hrubkama. Díky.
      A nemůžu slíbit, že se to už nestane. Protože mám po nocích provozní slepotu. Neuděláme tichou dohodu na občasné korektury?
      Marky

      Vymazat

Děkuji za návštěvu.