3. ledna 2016

DŘEVO, BÍLÁ A OLIVOVÝ OLEJ...

Mrzne.... 
Mám ráda zimu...
Teda, mám ráda zimu, když jsem v bylinkami provoněné sauně na rozpáleném dřevě. Přírodní zlatavé dřevo se zašedlými svazky sušených bylin je nějak poctivě domácí a hřejivé. A mám ráda zimu na sluncem zalitých italských horách. Nadčasová bílá elegance, kam oko dohlédne. Tak mi z toho vychází barevnost pozdního léta. Bílá a zlatavá s šedozelenou.
Sice je to pravda pravdoucí, ale taky pořádný oslí můstek. 
Protože bych chtěla představit interiér, který jsem navrhovala na konci léta v jedné okrajové části Brna. 


kuchyně s navazující jídelnou


Jídelna s dubovým stolem, židlemi z Ton, lavicí, lampou z Kare a tapetou ode mne...
Byt měl být hodně dřevěný a hodně zelený. Překvapil mne docela velkorysými rozměry. Očekávání bylo nakonec větší, zejména v koupelně. Proto se lehce bouralo, díky čemu jsme dostali do koupelny denní světlo i velkou vanu. A propojili kuchyni s jídelnou. 
Navrhla jsem ji v nestárnoucí kombinaci bílé a dubu s akcentem pastelové olivově zelené. (Mňam hezká barva a milovaná chuť olivového oleje.) A s atmosférou Umbrie. Když Umbrie, tak lanýže, ale lanýžová dochutila jen kuchyňskou linku. 
A to dřevo? Majitelům se podařilo krásně zrekonstruovat parkety. Získaly zlatavý vzhled přírodního dřeva. Tak výrazný, že víc dřeva než na pár židlích a na stole už by bylo moc. Korpusy a dvířka kuchyně dostaly jen rafinovaný detail v podobě dřevěných hran. U kuchyní se mi moc líbí střídmá barevnost. Vzhledem k ceně se stejně vyrábějí převážně z laminovaných desek. Dubový nákližek nábytek neskutečně "zvedne" a přitom majitele nezruinuje. Na kuchyni pak po letech nežloutnou bílé plastové hrany. 
Kresba vytištěná na tapetu sice moc zimní není, ale celkově barevnost toho bytu můžu i teď. Zatímco mrzne a na náměstí u domu se děcka válejí v dvoumilimetrové nadílce zašedlého sněhu. I to moje. Mimochodem tolik sněhuláků jsem dlouho neviděla. Padl na ně veškerý sníh u nás na Slovaňáku i ten smetený z aut a laviček. 
Kromě koupelny, předsíně se šatnou, kuchyně s jídelnou, jsem tady navrhovala také ložnici. Najdete ji TADY.
Pěkný den
Mari.
Od stolu ke kuchyni.... Poslední skříňka kuchyně je už v zóně jídelny. Záměrně navržena jako sólo komoda. Stojí na hluboko zapuštěných nohách bez soklu. Ten jsem ukončila v kuchyni, před předělem dvou druhů podlah, které nakonec musely být... Doplňky a dekorace s korkem jsou z kolekce Sinnerlig od Ikea. Okna bez záclon funkčně odstíní twintexové rolety.  

Vysoká sekce kuchyně je v bílé, aby splynula se zdí. Záměrně až ke stropu. ( pro ty, co neví, kam s ozdobami na vánoční stromek...)
Dostatek úložných prostor je společný jmenovatel všech návrhů. Snažím se vždy vyhovět všemu. Proto je součástí kuchyně skříňka navazující na kuchyni. Integrovali jsme do ní vinotéku. 




MARI - Markéta Rubiko Interiéry
Průhled z předsíně do jídelny. 

Předsíň se vstupem do koupelny a průchodem do jídelny.

V předsíni. Průchod přes šatnu do ložnice, dveře do obývacího pokoje a toalety.
Do kupelny se musela "vecpat" prostorná vana, široké umyvadlo a "úklidová" nika s plynovým kotlem. Velkoformátové italské obklady v jemných odstínech travertinu vypadaly luxusně a podařilo se nám je sehnat za zlomek ceny v zajímavé letní akci. ( musím to sem napsat, protože z celkové úspory v řádech desítek tisíc jsem měla obrovskou radost, jakobych je ušetřila sobě :-) )

Vana je pro potřeby sprchování doplněna jednoduchou skleněnou zástěnou. 



13 komentářů:

  1. Samozřejmě jak jinak : krásné!

    OdpovědětVymazat
  2. Perfektní, akorát se mě nejak nehodí v koutu jídelny stůl se šikmou nohou a k tomu šikmé nohy židlí tak nějak narušují ten skvělý lad a pořádek. Ale je to jen můj pocit....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky, jsem ráda za zpětnou vazbu. Je pro moji práci užitečná.
      Šikmé nohy jsou z mého pohledu příjemným odlehčením a dodají dynamiku. Díky sešikmení se také lépe schová lub stolu.
      Pro mnoho klientů ale mohou být šikmé nohy nepřípustné retro. Mám proto pochopení.
      Tento stůl jsme v potřebném rozměru, barvě a rozpočtu nevybrali a šel do výroby k truhláři. Chtělo to do 3D lépe vyladit detaily, tloušťku nohou, apod.
      Věřím, že v reálu rušivě působit nebude a ještě jednou díky za zpětnou vazbu.
      Markéta

      Vymazat
  3. Moc se mi to líbí a neruší mně tam nic. Radost bydlet v takovém bytě.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky. Věřím, že se jim bude dobře bydlet. Lavici bych do své jídelny chtěla i já. Jednu mám navrženou, vyrobenou z dubu a instalovanou v jídelně klientů. Pochopitelně s šikmýma nohama a zkosenýma hranama...

      Vymazat
  4. Pefektní do posledního detailu! Tyhle barvy teď miluju! Bílá, dřevo a zvláštní odstín zelené momentálně doplňuji eukalyptem. Tapeta je úžasná. Tleskám!

    OdpovědětVymazat
  5. Markétko, kráááása veliká !!!! Dřevo a zelená .... to je moje slabost .... mě by ses tím do vkusu určitě trefila ..... Marki

    OdpovědětVymazat

Děkuji za návštěvu.