23. ledna 2016

VJEMY

VJEMY U NÁS ( talíř a šálek na esspresso, porcelán), keramická váza od Bloomingville.

zdroj fotografie 
Dlouho jsem ho měla v seznamu přání a pořád mám. Styling pro potřeby dvojího focení urychlil rozhodnutí a připutovaly ke mně dva zajímavé kousky. Snad první vlaštovky.
Myslím krásný geometrický porcelán od Studia Vjemy, za kterým stojí bratři Ciglerovi a Světlana Koženova. Jejich design vychází z výborné znalosti řemesla i úcty k přírodě, tradici designu a principům estetiky. Přesah jejich tvorby mě hodně oslovil.


Geometrický porcelán je inspirován fenoménem českého kubismu. Čeští umělci počátku 20.stol navázali na principy francouzského malířského směru (Picassa a Braqua, to všichni víte, že...)  a aplikovali kubismus do architektury a designu. Vytvořili světově unikátní a uznávaný styl. Trvalo to sice krátce a většina autorů se záhy vydala jiným směrem, ale český design ovlivnili natrvalo.

Vždycky když jsem listovala knihami o kubismu, mi připadal ten nábytek a porcelán ulítlý a trochu nepoužitelný. Jakmile umělec posunul tvorbu dál a upustil od radikálního kubistického přístupu, byla to pecka. 
Geometrický porcelán od Vjemy mě snad právě proto nadchl. Pojali ho důmysleněji. Princip krystalu a jeho nekonečné možnosti skládání dotáhli k dokonalosti tím, že kousky z kolekce na sebe navazují a dají se skládat do nádherných prostorových ornamentů. Jednotlivé misky jsou navíc geometrizací květin. 
Porcelán se vyrábí malosériově v české porcelánce. Samotná výroba jednoho kusu ( bez přípravy forem) zabere několik dnů. 
Trvalé místo u mě ještě nemá. Zatím si užívám jeho krásy a vystavuju pěkně na očích.
Hezký den. 
M.
PS.: pro milovníky dějin umění - na české kubistické malířství ani sochařství jsem nazapomněla. Rozepisovat se o všech určitě podstatných souvislostech by znamenalo, že čtenáři usnou, jako většina studentů na přednáškách. A ty citace knih umím taky napsat přesněji... :-) Toš tak. 

z knihy Zdeněk Lukeš, kol. : Josef Gočár  a Švestka-Vlček: Český kubismus

zdroj fotografie

zdroj fotografie

zdroj fotografie

geometrický porcelán od Vjemy zdroj fotografie 
zdroj 

zdroj

10 komentářů:

Děkuji za návštěvu.