8. ledna 2016

BÍLÁ, BÍLÁ, BÍLÁ,...

Tak to vypadá, že chci psát o sněhu, když už roztál a FB je plný sněhových fotek. No jo, nemůžu aktuálně reagovat na kalamitní 3cm u Muzea v Praze, když dokola předělávám a piluju návrhy a už to mělo bejt... 
Jenže "bílé není nikdy dost" a mě by "dnes nejvíce vábilo, natírat celý svět na bílo".
Včelí medvídci se díky panu Svěrákovi předvedli jako nadaní dekoratéři. 
Bílá je přece fajn! Vzdušná, nadčasová, elegantní. Hotový lék...

návrh podkrovního bytu v centru Brna, kuchyňská pracovní deska z bílého kompaktního laminátu 
koláž, foto zdroj


Ale má to těžké, ta bílá. Stále se najde dost lidí, pro které je to nějak málo barva a mají potřebu ji nahrazovat vanilkou. Některým přijde bílý interiér nudný a mdlý. A někdo se dokonce bílých prázdných ploch bojí. 
Naštěstí se bílá taky hodně líbí. I radikálně bílé kombinování "bílá s bílou". Je to krása nesmírná, třeba na kuchyňské lince. Vlastně navrhuju pořád bílé kuchyně, a pak v neutrálních barvách nebo černé. Jen párkrát barevný akcent...
návrh podkrovního interiéru v centru Brna - kuchyně
Vytvořit krásný interiér lze i z několika odstínů bílé. Moc ráda kombinuju odstíny lomené bílé tzv. off white. Příjemné jsou zejména ve starších domech, kde jemná barevná hra nechá vyniknout zajímavý prostor. 

A já? Já toužím po bílé podlaze. Beru na vědomí, že méně praktická je už jen podlaha z bílého plyše. Čistá bílá je jako nová čtvrtka papíru. Vyniknou na ní krásně tvary židlí, každý barevný detail i sebemenší drobek. A kapance a šlápoty. Pollock by měl radost. 
Kdo ke štěstí nepotřebuje bílou podlahu, si snad ještě letos užije dělání stop v čerstvém sněhu. Tak, aby ještě nasněžilo...
návrh podkrovního intriéru v centru Brna - kuchyně, nebylo možno hýbat s dispozicí. Škoda...
Fajn den.
zdroj, krásný byt jak sen, takové v Brně najdete na Jiráskové nebo Gorkého. Výjimečně v původním stavu.Interiér plný designových ikon navrhla designérka Sarah Van Peteghem.
M.
zdroj 
Moc se mi líbí zavěšená komoda vlevo. Pravý horní roh patří opět nábytku z Ikea. Pod ním milovaný stolek Tray od Hay, pěkně černý na bílém.

15 komentářů:

  1. Jako by mi tu bral nekdo primo slova z ust. Ale nemela jsem to tak vzdy. Jeste pred 8 lety jsem milovala v interieru barvy, to se ale nedavno zlomilo a ja mam doma prevazne bilou, plus neco malo seda. Kdybych mohla, menim i dvere, podlahu a ostatni drevene prvky, co tu mam, na bilo, ale bohuzel to z nekolika duvodu nejde. Navic vim, ze bila podlaha s mymi tmavymi padajicimi vlasy by nebyla to prave. I tak se ale v tom mnozstvi bile u nas citim velmi dobre, tak nejak vzdusne, ciste /mysleno spis obrazne:-)/.
    Opravdu nadherny navrh, presne ma krevni skupina! Marcela

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, Marcelko, za milý a trefný komentář. Máš pravdu, barvy jsou krásné, ale pak je toho doma nějak moc. Ten proces k bílé a od bílé zpět k barvám znám. Velmi mě zajímá otázka, jak vytvořit harmonický neutrální prostor barvou, ale "jinak". Aby to fungovalo stejně jako s bílou. Asi to nejde se všemi barvami. A nevím, zda to vůbec jde... Mám v plánu o tom psát...

      Vymazat
    2. Budu se na clanek tesit. Obecne se barvy asi casem okoukaji, ale mozna ne vsem:-). Mam rodice, kteri maji jednu obyvakou stenu - myslim ten klasicky nabytek - uz temer 40 let! Pro me nepochopitelne, ja menim porad.:-) Marcela

      Vymazat
  2. No jo bílá... To je vždycky pecka ;)

    OdpovědětVymazat
  3. opět krásné, krásně napsané...

    OdpovědětVymazat
  4. Tak já bílou můžu hodně, ale čím dál tím víc ji doplňuji barvami jako šedá, dřevo, kapka černé a olivová se mi líbí moc. Ale tu jen na rostlinách :-) Bílá je uklidňující a člověk si v takovém prostředí báječně utřídí myšlenky. Barvy mám ráda, ale žít v nich neumím. Ruší mě. Návrh opět krásný!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Báro, je to tak. Hrozně mne fungování barev interiéru zajímá. Ale jinak než kombinace a kontrasty, spíš vytvářením atmosféry a prací s prostorem... Asi je to téma na celý semestr. :-)

      Vymazat
    2. Barvy jsou určitě kapitola obsáhlá. Mělajsem tohle téma v rámci studia Feng Shui a mám o tom v této souvislosti i nějaké studijní materiály. Jak působí, jak nás ovlivňují a co vyvolávají. Kdybys měla zájem, ráda zapůjčím k nahlédnutí :-)

      Vymazat
  5. Nádherný navrh! Bílou miluji, barvy nesnasim :-) i na sobe, i kdyz jsem k tomu musela dospět, protože prvni byt byl v barvách, ale zase zarizeny hlavne podle manžela :-) ted se muzu konečně vyřadit :)

    Teru

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Terezko, ty tu bílou miluješ nádherně. Sleduju to... :-)

      Vymazat
  6. Je to tak ! Bílá je bílá....
    A kuchyňská linka ? Vždycky bílá.
    Mari máš to krásné a děláš to skvěle.
    mia

    OdpovědětVymazat
  7. návrh je krásný, bílá kuchyně je nadčasová a pro inteligentní lidi. Tím myslím, aby si to zbytečně nezapráskali věcmi. Moc se mně to líbí.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za návštěvu.