21. června 2019

VANA NEBO SPRCHA? aneb rekonstrukce koupelny



Dávám sem samé kresbičky, tapetky, pokojíčky, dekorace. Baví mě to. Může to vypadat jako bych ani nenavrhovala normální interiér. Tak to nee. Frkám návrhy interiérů velmi vážných  a elegantních. Obzvlášť elegantní mají být koupelny. Jednu aktuálně rekonstruovanou koupelnu sem musím šoupnout.

Mramor, mosaz a beton je nadčasová kombinace, která parádně ladí do eklektických bytů se starožitnými kousky. V současnosti je koupelna vnímána jako prostor s vysokými nároky na relaxaci i vzhled. Pračka do elegantní koupelny nepatří. Když není kam s ní, je třeba ji dobře schovat.
Miluju betonová umyvadla od Gravelli. 65cm široký oval ze světloučkého betonu je neskutečně krásný a takto široké umyvadlo bohatě nahradí dvě malá plivátka. Betonová stěrka zase řeší detaily na vyzdívkách sprchového koutu. Bezespárý povrch je krásný a hlavně snadno údržbový. Kdo někdy čistil zašlé spáry, ví své. Ale pozor. Dnes dělá stěrky kde kdo, za různé ceny. Tak bacha, aby ta krása nebyla jen na chvilku. Jedinou otázkou je jestli se musí do koupelny vervat vana i sprcha. Vana je fajn, sprcha snad nutnost pro každou koupelnu. Dokázala jsem do prostoru nacpat 170cm dlouhou vanu i sprcháč 90x100cm. Jenže prostor se nám dost zahltil a takový sprchový kout není nic moc prostorný. Někdy je lepší udělat raději jednu funkci pořádnou, než za cenu kompromisů obě dvě.
Tak co?
Potřebujete skutečně vanu, pokud máte pořádný sprchový kout s hlavovou sprchou?
Sprchujete se denně nebo se nevzdáte vany?
Tady to asi dopadne sprcháčově nevanově.
Varianta bez vany je evidentně prostornější. Zbylo dost místa na sprchový kout 135x90cm i na velkou skříň na pračku i ručníky. 
Pohled na sprchový kout v nevanové variantě.


varianta s vanou, za dveřmi je pračka se sušičkou. 





3 komentáře:

  1. Cementovú omietku sme nezvládli, tak sivý Primalex, po ktorom môže stekať voda, ďalej tabuľovka, tá je neskutočná, mám ju za šporákom, na skriniach, vonku na bráne, na plastových kvetináčoch a drží!!
    Takýto nadčasový prístup, založený na materiáloch ma baví, idem si práve kúpiť čiernu industriálnu batériu z Ikea, tie kohútiky, ako ventily na potrubí ma bavia a pôjdu k tabuľovke a k plechovým posúvnym dverám:-)
    Pozdravujem!
    Alena

    OdpovědětVymazat
  2. Krasa, za me urcite dve koupelny a jednu se sprchacem a jednu s vanou, nebo i obe, ale pro rodinu s detmi je vana urcite fajn. Zatimco pro starsi lidi muze byt nebezpecna. Nase babicka mela v ni nedavno nehodu, kdyz z ni vylezala. Je to o zivotnim stylu, ale i jinych okolnostech, asi nelze pausalizovat. M.

    OdpovědětVymazat
  3. My jsme si navrhli dostatečně velký dům, aby se nám tam vešla prostorná koupelna a do ní vana i sprchový kout. Bylo mi totiž jasný, že bychom toto dilema měli taky :-D . Stavba domu s sebou přináší hodně úskalí, tak se toho snažíme co nejvíc eliminovat, abychom stavbu domu ve zdraví přežili :-D . Koupelnu už máme zařízenou, sehnali jsme skoro všechno z https://www.top-koupelny.cz/ a vzala si to na starost manželka, takže já mám alespoň o nějaké starosti míň.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za návštěvu.