14. září 2017

BÍLÁ PODLAHA A STĚRKY V RAJSKÉM POKOJI NA FAŘE

více fotek z Rajského pokoje najdete zde
Miluju bílou bezespárou podlahu.
"Horší než bílá sosnová podlaha je podlaha z bílého plyše." ... psala Betty McDonald ve svém románu.
Jasně, dokážu si představit tisíce argumentů o nepraktičnosti.  Ale já jsem ze světlounké lité podlahy úplně hotová, toužím ji jednou mít a basta.


Bílou polyuretanovou podlahu mají v Rajském pokoji v Café Fara v Klentnici. Designový hotýlek je proslulý svou kuchyní a bohatými farními snídaněmi plnými zdravých dobrůtek. Nadchli jsme se už dříve pro krásnou architekturu Marka Jana Štěpána. V komplexu rekonstruované historické budovy staré školy a novostavby s fasádou z modřínových prken mají několik hezkých apartmánů s lákavými názvy : školní, ořechový, levandulový, rajský atd. Prošli jsme si všechny pokoje a vybrali jsme si na první dny ten nejkrásnější - rajský pokoj, pak jsme se přestěhovali do levandulového apartmánu. Utekli jsme sem od stresíků. V krásném prostředí uprostřed Pálavy se mi neuvěřitelně ulevilo.
A ted to zajímavé. Byli jsme unešeni z nádherně provedených litých polyuretanových podlah a cementových stěrek. A zjistili jsme, že je komletně provedl náš dodavatel. Super.
Zvažovali jste někdy litou podlahu nebo stěrku na zdi?
Existuje více druhů povrchů. Zjednodušeně řečeno, jsou buď na cementové a nebo na polyuretanové bázi. Cementové stěrky jsou krásné svou unikátní texturou závislou hodně na způsobu provedení. Já je vnímám jako přírodnější variantu, jsou pocitově tepleší a příjemnější na omak. Polyuretanové jsou hladčí, "umělejší" a odolnější proti vodě i páře, trvanlivější a pružnější. Jaký povrch kdy zvolit bych nechala na zkušeném podlaháři, který bere v potaz více technických faktorů.
Proč si dát stěrku do interiéru?
Díky absenci spár je snadno udržovatelná, taky odolná proti vodě, hypoalergenní, vhodná pro podlahové topení. A hlavně krásná a trendy.
Stojí za to si ji zažít třeba tady na Faře. Chodit bosky po heboučké a teploučké podlaze, vyzkoušet ji v koupelně, spálit všechno dřevo v ostěrkovaném krbu, užít si levandulovou vířivku a z ní zase s mokrýma nohama procházet kolem krbu po bílém povrchu.
Rozhodně tu bílou podlahu miluju ještě víc. V rajském pokoji bylo jako v nebi. :-)
Marky

Rajský pokoj je bílý. Má bílou polyuretanovou podlahu Uno, bílé stěny, bíle ostěrkovaný krb, bílý nábytek. Minimalistiká barevnost dá vyniknout výrazné kresbě bělené překližky.


V rajském pokoji je bílá toaleta a koupelna je jinak součástí ložnice. Úžasné řešení. Chtěli byste to tak mít doma? Já ano. 
Bíle ostěrkovaný krb a vířivka. Bílá plocha je deska pod umyvadlem. 
v levandulovém apartmánu jsou šedé úchvatné stěrky, které doplnuje je výrazné dřevo v přírodním odstínu. 

Koupelny v levandulovém apartmánu krásně demostrují obrovskou výhodu stěrky - bezespáré provedení, čisté detaily a návaznost ploch.



5 komentářů:

  1. Café Fara je prostě krása! ♥ Takovou podlahu snad taky budeme mít, všichni tvrdí, jak je to šíleně nepraktické, ale ta bílá!
    Marki, prosím pěkně, jak je to s dilatacemi takových podlah u větších ploch? Máte s tím zkušenosti? Jestli se tam pak neobjevují nějaké linky, spáry, nebo tepelnou roztažnost polyuretanová podlaha zvládá? Děkuji! :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Evi.
      Dilatace musí být, tam kde to vyžaduje stavba a všechny technické dotazy patří specialitovi. :-) Znám realizace, kde podlaha v provozu neobstála. Stojí za to si realizace obejít a podívat se na ně po pár letech užívání. Sama zjistíš, jestli to chceš nebo ne.
      M

      Vymazat
  2. Café fara je mojou veľkou inšpiráciou, aj stierkami na betóne, aj surovosťou materiálov, v čom ich v dome nasledujem.
    Stierky sme si pred rokmi nemohli dať, aspoň mám na stene sivú farbu, po ktorej môže stekať voda a osb dosky navoskované osmo voskom.
    Raz, keď budú deti preč: vyložím kuchyňu-solitér a nabielime všade: hore v štítoch aj dole na zemi:-)

    OdpovědětVymazat
  3. Koupelna + krb = KRÁSA. Sice nevím, jak by to prošlo na našem stavebním, kde jsme museli pořád dokládat kde jakou "nesmyslnost", ale za mě jednoznačně PECKA. Věrka

    OdpovědětVymazat
  4. Teda taková bílá koupelna, to je fakt sen. Já je vždycky obdivuju na těch ubikacích od AirBnb, kam jezdíme na dovolenou. Dokonce jsem koukala i sem na nějakou inspiraci s tím, že bychom si ji doma při další rekonstrukci taky tak udělali. Ale bydlíme v bytě, takže tam bude koupelna vždycky hodně tmavá a ta bílá tak nevynikne. Tak snad někdy ve vlastním domě. :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za návštěvu.